4 apr 2014

Videoblogg del1 #oscarstobak

Nu är det vår, jägarexamen är tagen och tobaken växer mer än jag hinner med! Så här kommer ett videoblogginlägg angående tobaken. Mer om jakt blir det senare.


5 jan 2014

Vårtecken tidigt i Januari

Än ser vi inget spår av vintern. Men vågar tro att den nog kommer när som helst. Kanske i slutet av Januari?
23 dec 2013

Julens skuggsida

Alla goda ting har också en skuggsida. Julen är en tid då vi konsumerar som galningar, tänker på Jesus om vi hinner och så kommer vi till klimax med megamiddag där släkten är samlad runt samma bord för att föräta sig på diverse delikatesser och därefter dela ut julklappar åt höger och vänster.

Om man inte har möjlighet att göra allt detta kan julen bli en riktig plåga. Orsakerna till detta kan vara flera; fattigdom, ensamhet, söndriga familjeförhållanden osv.

I år valde jag att tänka på dem som behöver snacka med någon under julen och förhoppningsvis finnas där för de som behöver. Detta kommer jag att göra idag på SlutaPanta-chatten mellan kl 19-22. Där kan man komma in och helt anonymt diskutera om sina känslor eller bara chit-chatta för att inte känna sig ensam eller bortglömd. Och kanske julens skuggsida blir aningen mindre.

Välkommen att titta in!

God Jul!


24 nov 2013

#oscarstobak Dag 5

Jippii!
Jag var nästan säker att allt skulle misslyckas men under veckoslutet började det ske i min lilla platage. Av den tobak jag inte kommer ihåg vad den hette så har det börja dyka upp små söta stjälkar med gröna blad. Nu får vi hoppas på riktigt soliga fina dagar så anar jag att mer dyker upp. Eller mer än mögel dvs...


20 nov 2013

#oscarstobak Dag 1-2

Fröna och den rena myllan
Nu har jag fått igång testrundan för min tobaksodling. Det riktiga odlandet kör jag i mars. Då borde det vara tillräckligt ljust och tillräckligt kort tid tills jag kan plantera mina växter utomhus. Tobaken fick jag som sagt från en vän i Veikars.

Jag började med att köpa lite svartmylla och fyllde två askar med den. Sen strödde jag fröna i askarna och tryckte försiktigt på med fingrarna så fröna skulle röra myllans yta. Därefter var det dags att duschvattna allting och sätta lite plast folie över askarna. Nu får man hoppas att allt börjar gro även om ljuset är asdåligt såhär års. Därför ger jag mina frön lite extra ljus så mycket jag kan.
Hur jag skulle gå tillväga har jag hittat mest om på: http://www.tobaksfro.n.nu


Jag kom inte ihåg vad fröna var för sort, den andra torde vara Virgina tobak.

Inplastat och klart, nu är det bara att vänta.

Höstlovet i Vasa

Vi var på ett härligt besök i Vasa hos J och J och här kommer lite bilder.
18 nov 2013

Min syn på barn och spelande

Den härliga finlandssvenska podcasten LUCcast ville höra min åsikt om datorspelande barn. Så jag berättade till dem vad jag tyckte, medan barnen for runt kring fötterna men nog snällt lät pappa tala i telefon. Det som diskuteras är bl.a. spel som verktyg i undervisning, åldersbegränsningar och diskussionen kring spel i skolan med elever.