3 jan. 2015

Tankar om svartvita fotografier

Har spekulerat kring vad som gör ett svartvitt fotografi till ett bra fotografi. Ofta vill personer ha sitt bröllopsporträtt i svartvitt, eller bilden på sitt nyfödda barn. Men vad är det som gör bilden bra? Personligen har jag svårt att ta ett svartvitt foto och vara nöjd. 
För det första så tror jag att en svartvit bild skall kunna ge betraktaren möjlighet att se färgerna fast endast nyanser av svart och vitt syns. Detta tycker jag är oerhört svårt att lyckas med då jag fotograferar svartvitt. Kanske för att jag gillar färg så mycket?
För det andra tycker jag bilder på människor gör sig bäst i svartvitt, men inte alla människor. Helst skall det vara skruttiga människor eller så ska de ha former som framhävs av det svartvita fotografiet, typ muskler.
Och på tal om skruttiga människor så tycker jag också träd och andra skrovliga ytor kan vara fina i svartvitt.
För det tredje har jag märkt att flera svartvita bilder låter objektet ta upp en stor del av bilden, exepelvis en närbild på ett ansikte av en gammal skruttig man. Det skapar känsla och kanske en gnutta melankoli.
Men förutom objektet i bilden är en bra bakgrund ett måste för ett lyckat fotografi. Många fotografer använder sig av ett kort skärpedjup så bakgrunden blir suddig. Och ofta ser man studiofotografier med en svart backdrop, vilket jag personligen gillar mycket. 
Tyvärr används ofta en ljus bakgrund felaktigt och då upplever jag att objekten sjunker in i bakgrunden för mycket. Detta ser jag oftast på bröllopsfotografier utomhus. 
Men sist och slutligen handlar ju allting om hur ljuset ligger på objektet. Vilket kan skapa en hel stor sjö av olika känslor i bilden. Och med dessa ord skall jag utmana mig själv till mer svartvit fotografering, fast färger är så härliga. 

Vad tycker du? Är det något jag glömt eller pratar jag bara strunt?
14 nov. 2014

Något positivt (Spoken word)

Godkväll!
 Idag delar jag något fresht från min mun.
Sanningar från min djupa brunn.
Tyvärr är locket mest stängt och ingen får höra
Vad jag i rim vill till er kungöra.

Men idag är locket aningen uppe och munlädret igång.
Kanske denna text en dag blir en sång.


5 nov. 2014

Tidshopp till 2009

Idag delger jag en kort förklaring i hur jag upplevt det att vara adopterad och nybliven pappa och hur det känns idag. Texten har tidigare publicerats i någon tidning. Kommer tyvärr inte ihåg i vilken, kanske Folkhälsan.


10 aug. 2014

jakt.oscarlehtinen.com

#ingenjaktutankunskap är hashtaggen jag använt flitigt sedan jag inledde min utbildning till bågjägare. Nu lanserar jag sidan där jag samlat intressant material inom jakt, hjälp för jaktprov mm.

http://jakt.oscarlehtinen.com heter sidan och jag önskar att den kommer till nytta för dem som är intresserade. I samband med detta lanserade jag också mitt första jaktvideo blogginlägg.

5 juni 2014

Äppelträdgårdstalko i Veikars 2014

Att ha vänner som tänker odla en äppelträdgård med 400 träd har sina sidor ....mest positiva dock.

För det första tar talkot en himla tid...

... och ALLT bör dokumenteras.

Till och med byns barn måste bygga staket i minst 40 graders hetta!

Men så fick man ju kaffe med underbara nybakta munkar...
... och supergod soppa av fina värdinnan Christine.

Sen skulle man jobba igen
och plantera...

Tack Christine och J******n för ett härligt veckoslut! (Förövrigt vill inte husbonden synnas på internet)

13 maj 2014

Springa igång dagen

Idag sprang jag igång dagen. Det var riktigt skönt. Tänk att man inte gör det oftare?! Jag skall snart köra igång med dagens sitt down, alltså graduarbete. Men före det blir det lite #tadetpåallvar - mobbningskampanj.
Jag bestämde mig för att dela med av mina erfarenheter om mobbning. Jag tycker att det är viktigt att de som är mobbade skall veta att man kan prata om mobbning. Man skall ju inte behöva skämmas! Det är mobbaren som skall skämmas! Jag vill ändå understryka att man i ett mobbningsfall också bör hjälpa mobbaren, inte bara den mobbade. Mobbaren har ofta bakomliggande orsaker till mobbningen som kan behöva behandlas. Som lärare är det min uppgift att ta mobbning på allvar och det gör jag. Ingen skall behöva gå igenom tunga saker ensam eller ouppmärksammat!