En person kan påverka tusentals!

Skribenten själv
Har du någonsin tänkt att du är så liten att du inte kan påverka någonting?
Helt säkert! Det är en helt normal känsla man har ibland. Man säger till sig själv att man inte kan påverka samhället eller sitt eget liv. Men det är inte sant. Känslan man upplever är ofta relaterad till stress, nedstämdhet eller ångest. Och då man är i dessa tillstånd är det svårt att se den stora bilden och det känns som att samhället och man själv har stagnerat i en negativ verklighet. Ibland känns tiden man lever i att gå väldigt långsamt framåt och en vecka känns som en månad. Därför blir det ännu svårare att se helheter och ännu jobbigare att orka vänta på förändring. 

Det är väl ändå inte en överraskning om jag säger att förändring inte sker om inte vi gör något åt saken. Det går inte att vända blad i sitt eget livs bok om inte vi skrivit något på den aktuella sidan. "Men hur skall jag kunna påverka något? Jag vet int´ens vart jag vill?!". Tanken att misslyckas är en av det mest skrämmande saker vi ibland kan tänka oss. Vi tänker att misslyckade får oss att förlora vårt ansikte och andra personer att värdera oss som förlorare. Fast omvärlden kanske egentligen ser oss som modiga, "kolla på den, som vågar pröva sig framåt och utmana trygga strategier!". 

Carne Ross skriver i sin bok "The leaderless revolution" (2011) om bl.a. den mexikanska vågen som den simplaste versionen av påverkan av en enskild individ på tusentals människor. På svenska talar vi oftast om "vågen" och brukar oftast se den på idrottsevenemang. Vågen startas av en eller ett fåtal personer i publiken och sedan får de med hela publiken på en fullpackad stadion. 

För att vi skall kunna påverka andra måste vi börja från oss själva. Det handlar om våra egna värderingar och val vi gör i vardagen. Det betyder att det alltså måste finnas någon som tycker det är kul med vågen för att starta den. Det betyder att någon måste våga sätta upp händerna i luften och lita på att resten av publiken är med. Det betyder också att den personen behöver vara okej med att kanske ingen annan vill göra vågen eller uppmärksammar hens vågrörelser. Dvs. vara okej med att misslyckas.

För att våga misslyckas krävs en gnutta självförtroende, och detta självförtroende kan vi definitivt påverka med små handlingar i vardagen. För det är det små handlingarna som gör oss till de vi är. Amiral William H. McRaven nämner i sitt tal till utexaminerade universitetsstuderande 2014 hur viktigt det är att bädda sin säng varje morgon. För om man börjar sin dag med denna simpla uppgift så har man redan lyckats med en liten uppgift, vilket ger ett självförtroende att klara en till uppgift och en till efter det. Och på detta vis kan vi i slutet av dagen klara av stora, mycket svårare uppgifter. Vad vi kan lära oss av detta är att de små valen och vägarna vi väljer i livet, är lika viktiga som de stora valen och vägarna. 

I självhjälpsboken "The power of now" (2001) av Eckhart Tolle talar hen
om för läsaren att summan av det förflutna är där vi står/sitter/ligger just nu när vi läser denna text. Vi kan inte ändra det förflutna men vi kan lära oss av det. Men vi kan alltid påverka vår framtid. Vi kan lägga ner vår bok och då läser vi inte längre. Det är ett val. Och det är viktigt att vi blir medvetna om våra val. Tänk om man varje dag skulle göra något för att nästa dag skulle bli lika bra eller lite bättre? Ibland kommer vi att misslyckas och ibland kommer vi att lyckas, sådant är livet. Men vi kan alltid säga till oss själva att detta var ett medvetet val. 

Höst i Nagu av Oscar Lehtinen
Att veta vad som är bra för mig behöver inte vara samma sak som är bra för dig. Men om vi ärligt kan säga att vi äter regelbundet och någorlunda nyttigt, vi sover den mängd vi behöver, inte för lite eller för mycket. Har passligt med fritid och får lämplig med motion dagligen, så tror jag att vi kommit en lång väg i att påverka oss själva, vårt mående och samhället. 

Och i hela denna utflykt som kallas livet, kom ihåg att ha det kul och inte vara rädd för att vissa dagar känns hopplösa. Det är en del av livet. Och om du behöver hjälp med att växa, tveka aldrig att be om hjälp och tala om det som känns svårt. Du är värd att må bra!

Källor nämnda i texten:
The leaderless revolution - Carne Ross (2011)
Amiral William H. McRavens tal 2014. Länk: https://youtu.be/pxBQLFLei70
The Power of Now - Eckhart Tolle (2001)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Flickr Photostream

Twitter Updates

Instagram