Hbl läsarbrev - Finland – ett tryggt land för alla?

Detta är min kommentar på texten som Rebecka Holm, 14 skrev till husis.

Jag lyfter hatten för dig Rebecka Holm!
Jag är ungefär 14 år äldre än du, jag är finlandssvensk men är adopterad från Colombia. Jag kan tyvärr meddela att jag inte sätt en förbättring, utan kanske försämring sedan jag var 14 år i Finland gällande rasism. Jag har precis som du flyttat från ett ställe till ett annat (från sibbo till esbo) i lågstadiet. På det nya stället fick jag strida och gräla pga rasistiska kommentarer och våld, pga min hudfärg. Det blev inte bättre i högstadiet och gymnasiet. Våldet minskade och kommentarena blev färre, men det folk gjorde/sade tog mer ont.

Det är redan flera år sedan jag skrev studenten och flyttade till Vasa för att bli speciallärare. Jag upplevde att rasismen inte var lika synlig på flera år i vardagen, ända tills Sverigedemokraterna och Sannfinländarna "gjorde det ok" för folk att vara öppet rasistiska.

Jag vill tacka dig Rebecka Holm för din fina text! Som du säger, saker och ting blir inte bättre om vi blundar för dem och säger att det är andras problem. Det är våra allas skyldighet att skydda varandra och se till att alla har det bra. Vi måste ändra den allmänna negativa attityden och vi måste börja i skolorna så den nya generationen inte blir lika trångsynt som den gamla, precis som du sa.

Respekt och syrka till dig!
Oscar Lehtinen

Länk till artikenln: Finland - Ett tryggt land för alla?

2 kommentarer:

 1. Hon skrev UNDERBART!
  Fördomar och fundamentalism är för j*kligt :(

  Peace!

  SvaraRadera
 2. Det är en av de positiva sidorna med att bo i stadens hyreshus på ett område med folk från alla de länder, barnen växer upp med det som en naturlig del av vardagen, att alla inte ser likadana ut och inte talar samma språk men endå är lika roliga lekkamrater. :)
  Tycker det är så hemskt att folk TÄCKS, att de är så totalt avskärmade från verkligheten att de kan bete sig sådär. Att redan ditt svenska modersmål får folk att reagera i bussen och skälla ut dig på stan (för det har jag fått erfara själv som yngre). O de som inget gör då de hör någon angripa en annan verbalt eller tom. fysiskt, ja-a, dem har jag inte riktigt respekt för tyvärr.

  SvaraRadera

 

Flickr Photostream

Twitter Updates

Instagram